Kötelező könnyedség
 

Aczél Petra „Kötelező könnyedség” című előadásával vesz részt a Gyermekmentő Szolgálat VI. Nemzetközi Médiakonferenciáján, Balatonalmádiban, a Hotel Balaton Ramadában, 2011. szeptember 26-27-28 között.

Az előadás az online-kommunikációval kapcsolatos kutatások áttekintésével és tanulságaik figyelembevételével arra keresi a választ, miként hathatnak az N-Gen, a netgeneráció gyermekeinek kapcsolati kultúrájára a megváltozott ritmusú, menetű és gyakoriságú interakciós mintázatok.

A prezentációban kulcsfogalomként jelenik meg többek között a humor, a játékosság, a könnyedség, az érzelemkifejezés és a benyomáskeltés.


New Rhetoric of New Media Politics

Aczél Petra 2011. szeptember 22-23 között a Varsóban megrendezendő Political Communication in the Era of New Technologies c. nemzetközi konferencián ad elő New Rhetoric of New Media Politics címmel.

Részletek az alábbi linken: részletes konferencia program


Habilitáció

Aczél Petra 2011. július 5-én megtartotta habilitációs előadásait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kari tanácstermében.

A 45 perces magyar nyelvű „Retorikai elmélet – retorikai gyakorlat” című egyetemi előadást a „Netoric: An Approach to New Media Rhetoric” című angol nyelvű tudományos prezentáció követte.
A habilitációs bizottság – Dr. Baňczerowski Janus (elnök) Dr. Raátz Judit (titkár), Dr. Adamik Tamás (tag), Dr. Bencze Lóránt (tag), Dr. Horányi Özséb (tag), Dr. Balázs Géza (bíráló, tag) – a habilitációs előadásokat 100 százalékkal, summa cum laude minősítéssel értékelte.


Arany Búzaszem Díjat kapott Aczél Petra

Aczél Petra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense és Nyisztor Ilona Magyar Örökség-díjas csángó népdalénekes kapta 2010-ben az Arany Búzaszem díjat. A Magyar Asszonyok Érdekszövetségének Kuratóriuma két olyan asszonynak adományozta az idei elismerés, akik a szép magyar beszéd és ének kiemelkedő őre és művelői - közölte a szövetség az MTI-vel.

A kitüntetést minden évben Szent Erzsébet napján egy olyan magyarországi és egy határon túli nőnek ítélik oda, aki példaadóan áldozatot hozott a közösségért, a nemzetért.
A szövetsége 2000-ben alakult. Ernyőszervezetként 18 polgári és keresztény értékrendű, női, illetve nőket segítő civil szervezetet fog össze. Az országos tagság mellett a határon túli magyar szervezetekkel is kapcsolatban áll a Kárpát-medencében és európai színtéren is. Mottója: "Amilyen a nő, olyan a család, és amilyen a család, olyan a társadalom."
Az Arany Búzaszem díjat 2008-ban hozták létre.
 

 

Retorika a társadalomban

Aczél Petra előadást tartott Antwerpenben a Rhetoric in Society III. c. nemzetközi konferencián, melyre 2011. január 26-28-ig kerül sor. http://www.lessius.eu/tt/ris/


Vizuális retorika

Enchanting Bewilderment címmel tartott előadást a Visual Learning Laboratory /A Képi Tanulás Műhelye/ nemzetközi konferenciáján, 2010. december 1-én.http://vll.mpt.bme.hu/


Szónoklás

Aczél Petra a szónoklat hagyományos formáiról és eszközeiről tart előadást 2010. november 18-án, Újvidéken, a Nyelvészeti Napok konferencia-rendezvényén. (meghívó)


Aczél Petra egri könyvbemutatója

Dr. Aczél Petra „Új retorika. Közélet, kommunikáció, kampány” című könyvének egri bemutatójára került sor 2010. március 19-én az Eszterházy Károly Főiskola zsúfolásig telt „Bibliotheca Eszterhazyana” termében.
A bemutató házigazdája H. Varga Gyula tanszékvezető főiskolai tanár volt. A kötetet prof. Bencze Lóránt nyelvész, egyetemi tanár méltatta.
Aczél Petrával Vihari Balázs főiskolai hallgató beszélgetett, a zenei közreműködők Varga Dóra és Bali Ádám voltak. A rendezvényen Bokor Ágnes főiskolai hallgató, Fábián Krisztina és Szvercsok Réka középiskolás diákok adták elő díjnyertes beszédeiket.
 

 

  


Netorika. A digitális retorika műfajai és jellemzői

Aczél Petra Netorika. A digitális retorika műfajai és jellemzői címmel tart előadást a XII. Dunaújvárosi Nemzetközi Alkalmazott Nyelvészeti és Kommunikációs Konferencián.
A rendezvénynek 2010. március 11-12. között a Dunaújvárosi Főiskola ad otthont.
A konferencia programfüzete megnézhető ITT
 

 


Üzenet a jövő iskolájának

A Nemzeti Pedagógus Műhely és a Magyar Konzervatív Alapítvány Üzenet a jövő iskolájának címmel nemzetközi konferenciát szervez, melyen Aczél Petra is előadást tart "A tudás konfliktusa a felsőoktatásban" címmel.
A rendezvény időpontja: 2010. február 19 – 21.
Helyszín: Budapest, XI. Villányi út 27., Szent Imre Gimnázium
MEGHÍVÓ
Programfüzet


 


Transforming Culture in the Digital Age

Aczél Petra 2010. április 16-án Tartuban (Észtország) tart előadást a Transforming Culture in the Digital Age című nemzetközi konferencián. Előadásának címe: Mystory in Myspace.
Program és absztrakt a http://transformingculture.eu/ honlapon tekinthető meg.


Köz-életre nevelés: retorika és közélet

A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola 2009. november 20-án „A pedagógia reménye – a remény pedagógiája” címmel rendez tudományos konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe 2009 eseménysorozat keretében.
A rendezvényen Aczél Petra „Köz-életre nevelés: retorika és közéletiség” címmel tart előadást.
Helyszín: Szeged, Dóm tér 6., Klebelsberg-terem
A konferencia meghívója letölthető ITT

 


11. országos Kossuth-szónokverseny

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete, a Magyar Nyelvtudományi Társaság tanári Tagozata és az Anyanyelvápolók Szövetsége meghirdeti a tizenegyedik Országos Kossuth Lajos Szónokversenyt a pedagógusképző intézmények nappali tagozatos hallgatói, a joghallgatók, a teológushallgatók, továbbá a 18–30 éves fiatalok számára.
Célok: a közéleti, szakmai, pedagógiai szerepekre való felkészítés; a komplex nyelvhasználat színvonalának emelése; a hagyományápolás.
A verseny időpontja: 2009. november 13. és 14.
A verseny helyszíne: az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának díszterme (Budapest, V. ker., Egyetem tér 1–3. I. emelet).
A verseny két fordulóból áll:
I. része (november 13-án): Előre elkészített beszéd (maximum 6 perc), amelyet papír nélkül kell elmondani.
A beszéd témája:
„…miért nő a fű, hogyha majd leszárad?
Miért szárad le, hogyha újra nő…?” – S így van értelme?
Sajátos szituációt is választhatnak a szónokok (a szervezők javasolják is), de ezt a beszéd megkezdése előtt közölniük kell.
A szervezők kérik, hogy nyomdakészen és lemezen hozzák el az előre elkészített beszédet, mert a beszédeket publikálják.
II. része (november 14-én délelőtt): Rögtönzött beszéd (maximum 3 perc), melynek témája a helyszínen kerül közlésre.
A versenyhez – a hagyományoknak megfelelően – egy retorikai konferencia kapcsolódik, melynek témája a retorika és határtudományai.
Jelentkezni lehet levélben a következő címen: ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A 240.
A jelentkezési határidő: 2009. október 20.
További információk a 06-1-411-65-00-as telefonon.

 


On-lények: az új média szerepe a gyermek-kultúra átalakulásában

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az ORTT közös szervezésben tudományos konferenciát rendez "V. Nemzetközi Médiakonferencia. A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" címmel, 2009. szeptember 28-30-a között, Balatonalmádiban.
A rendezvényen szeptember 30-án Aczél Petra „On-lények: az új média szerepe a gyermek-kultúra átalakulásában. A nem-lineáris tartalmak 'retorikája' ” címmel tart előadást. A konferenciáról élő internetes közvetítés lesz látható a Gyermekmentő Szolgálat honlapján. A konferencia részletes programja megtekinthető ITT.


Rhetoric of Consuming New Media: Rhetorical Strategies of Searching Non-Linear Contents

Aczél Petra 2009. szeptember 25-én a Portugáliában, Bragaban, 'Communication, Cognition and Media' címmel rendezendő nemzetközi kommunikációtudományi konferencián
"Rhetoric of Consuming New Media: Rhetorical Strategies of Searching Non-Linear Contents" címmel tart előadást.
Részletes program:
http://www.cicom2009.org/ing_cicom_programa.html

 


Az utazás mint azonosulás: az élményszerveződés retorikája

Aczél Petra 2009. október 3-án, Az utazás mint azonosulás: az élményszerveződés retorikája címmel tart előadást a 7. SEMIOTICA AGRIENSIS – AZ UTAZÁS SZEMIOTIKÁJA címmel Egerben megrendezésre kerülő konferencián.
Részletek:
http://szemiotika.hu/feltoltes/2009/09/7-Semiotica-Agriensis-program.pdf
 


IX. Apáczai Nyári Akadémia 2009 -Történelem és magyarság, Újvidék

2009. július 20 – 25.
Aczél Petra Közéletiség, közösség, kommunikáció című előadását 2009. július 23-án, 12.30-kor tartja a IX. Apáczai Nyári Akadémián.
Helyszín:
Újvidék, Apáczai Diákotthon. Címe: Újvidék, Ćirpanov utca 54.

 


Virga fesztivál

A ceglédi Virga fesztiválon Aczél Petra Virtuális virtus cimű előadása 2009. július 31-én 11. órakor hallgatható meg.
Helyszín: Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő
A rendezvényről bővebb információ a www.virgafesztival.hu oldalon olvasható.
 


Kedvezményes Vásár

ACZÉL PETRA: ÚJ RETORIKA.
KÖZÉLET, KOMMUNIKÁCIÓ, KAMPÁNY
című könyve megvásárolható a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény munkatárásától.
Cím: 1126 Budapest, Beethoven u. 1/b
Nyitva tartás: kedd, csütörtök, péntek 10-18 óra között
Telefon: 457-0501
A könyv ára: 2.100 forint (bruttó)
 


Lehetséges kiutak az érdektelenségből és szükséges lépések a felelős véleményképviselethez

A Civil Akadémia 2009. június 11-i előadásán a Polgárok Házában
"Közélet, közösség, kommunikáció - Lehetséges kiutak az érdektelenségből és szükséges lépések a felelős véleményképviselethez"
címmel tartott előadást Aczél Petra.
Az előadásról az Echo tv felvételt készített, mely megtekinthető a médiaszereplés menüpont alatt.

 


Könyvbemutató

Aczél Petra: Új retorika. Közélet, kommunikáció, kampány
című könyvének bemutatójára 2009. június 18-án, 17 órakor került sor a Barabás-villában.


  

Megjelent Aczél Petra legújabb könyve, az Új retorika. Közélet, kommunikácó, kampány

 

Részlet prof. Bencze Lóránt lektor véleményéből:
„A könyv rendkívül időszerű és igencsak hiánypótló, mert a gyors technikai, társadalmi, gazdasági és politikai változások, az új körülmények megkövetelik a retorika fogalmának olyan átértékelését, újra meghatározását, kitágítását és ugyanakkor pontos határainak újra kijelölését, ahogy azt a szerző teszi.
A könyv áttekintést nyújt a retorika tudománytörténetének fontosabb állomásairól, különös tekintettel a mára. Izgalmasan színes képeket villant föl a változásokról. Józan, visszafogott és kiegyensúlyozott kritikával szemléli őket, illetve magában az ismertetésben már bele van foglalva az előzetes eligazító kritika. Csoportosítja is a véleményeket, és egymáshoz viszonyított rendszerbe helyezi el őket. A fogalmak tisztázásához ma már elkerülhetetlen a vélemények véleményezésének tárgyalása is, illetve a nézetekről való nézetek feltérképezése . A szerző ezt is megteszi, mégpedig lenyűgöző biztonsággal. Ezért azután az olvasó mégsem téved el, mint ahogy várható volna, mert az azonos szerkezetű alcímek kategóriái, illetve csoportosításai ("A retorika mint …”) mintegy határozott 'rendet vágnak' kétezer ötszáz, kétezer hétszáz év bonyolult, szerteágazó és kuszán gazdag világában. Eközben egészen új (2007-es) és szokatlan megközelítéseket is ismertet, amelyek a gazdaságkori manipuláció kivédésének sine qua nonjai („A retorika mint ajándék”, 20-24. o.).
A könyvnek közvetlen gyakorlati haszna is nyilvánvaló, például abban, amit a mai magyar társadalom többsége nem képes elfogadni, ti. hogy a normális emberi életnek, az emberi szabadságnak és tudatosságnak természetes, egészséges, sőt nélkülözhetetlen és égetően szükséges velejárója a retorikával elért belátás, mérlegelés stb., a demokráciához pedig szükségképpen hozzátartozik a beszédben szublimált szembenállás és harc (18-20. o. stb.).
Fogalmazása világos, tömör, ugyanakkor mégis gondosan körülbástyázza és elegendően körüljárja a vizsgált kérdéseket.


 


Újmédia-kultúra

2009. május 7-8. között kerül megrendezésre a XI. Dunaújvárosi Nemzetközi Alkalmazott Nyelvészeti és Kommunikációs Konferencia
A rendezvényen Aczél Petra Újmédia-kultúra. Információ, interakció, kommunikáció: ’retorikai’ hatások és változások a mediatizált térben címmel tart előadást.
A médiakommunikáció/retorika hatékonyságára és hatására vonatkozó legutóbbi vizsgálatok és kutatások (Rice, Jankowski, Poster, Buckingham) alapján olyan kérdésekre keresi a választ, amelyek a média társas interakcióra gyakorolt hatásaira, az újmédia kultúra-alkotó vonásaira, a mediatizált közösségek formálódásának esélyire és gender-vetületére vonatkoznak.
Felveti az információ és kommunikáció, a technológiai jellegű és kreatív interakció összevetésének újabb aspektusait, az internet használatára vonatkozó előrejelzések kritikáját, bemutatja a nem lineáris (on demand) tartalmak retorikájának hatásait, az újmédia kultúra-alkotó (identitás, aktivitás, részvétel) jellegét. Az előadásban alkalmazott megközelítés interdiszciplináris: kommunikációelméleti, filozófiai és pszichológiai, szociológiai nézőpontokat törekszik az értelmezés kialakításában integrálni.
A konferencia helyszíne: Dunaújvárosi Főiskola, 2400 Dunaújváros, Kallós Dezső. u. 1.
MEGHÍVÓ 


A tömegkommunikáció helye a kommunikációoktatásban

A kommunikációról, annak oktatásáról, és a kommunikációoktatás elvi és módszertani kérdéseiről rendez szakmai tanácskozást a Miskolci Akadémiai Bizottság kommunikációtudományi munkabizottsága.
A rendezvényen Aczél Petra A tömegkommunikáció helye a kommunikációoktatásban címmel tart előadást.
A tanácskozás időpontja: 2009. április 4. (szombat)
Helye: Eszterházy Károly Főiskola, Eger, Egészségház u. 4.

 


Tetten ért szavak

Aczél Petra a Tetten ért szavak című műsorban
2009. március 26-án A válság valósága,
2009. április 10-én Böjt
témában mondja el gondolatait.
Az adás a Kossuth Rádióban hallható 19.25-kor, illetve elhangzás után a médiaszereplések menüpont alatt is megtalálható lesz.


 


A bajban orvosság kell

nemzetközi konferencia

A Nemzeti Pedagógus Műhely 2009.február 27 - március 1. között rendezte meg 11. nemzetközi konferenciáját.
„Eddigi tanácskozásainkon rendszeresen elemeztük egyéni és közösségi létünk kérdéseit, történelmünk tanulságait, gyermekeink jelenét, jövőjét. Úgy látjuk, hogy korunk „hazugságkor”, és a hazugság szétrombolja a tudást, az erkölcsöt, a kultúrát és a gazdaságot. Konferenciánkon arra kívánunk rámutatni, hogy a téveszmék és a hazugságok hogyan mérgezik meg a nevelést, annak elveit, az oktatás céljait, a műveltséget, a nemzeti öntudatot, a biztonságot. Nemcsak arra törekszünk, hogy leleplezzük a hazugságot, hanem arra is, hogy kimondjuk az igazságot, amelynek megismerése az embert szabadabbá teszi.” – olvasható a rendezvény meghívójában.
A konferencián előadást tartott Aczél Petra Nézni vagy látni? A látszat nyelve: a médiabűvölet módszertana címmel.
  

A meggyőzés: a hatás retorikája és filozófiája

A MANYE (Miskolci Egyetem, BTK Modern Filológiai Intézet, MTA – MAB Nyelvtudományi Munkabizottság) 2009. január 26-27-én konferenciát szervezett „A meggyőzéstől a manipulációig” témában.
A rendezvényen Aczél Petra A meggyőzés: a hatás retorikája és filozófiája címmel tartott előadást.
A rendezvény teljes programja megtekinthető itt.
 

 


Űrnyelv

Aczél Petra Űrnyelv címmel fejtette ki kritikus gondolatait a bulvár nyelvezetéről 2009. január 27-én, az MR1-KOSSUTH Rádió Tetten ért szavak műsorában.


 

 


2009.január 12-én "Craft & design, Irányok és útmutatások a kortárs magyar iparművészetben" konferenciát szerveztek az Iparművészeti Múzeumban.
A rendezvényen Jelek-jelzések-üzenetek címmel tartott előadást dr. Aczél Petra.
Az előadás vázlata a megtartott előadások menüpont alatt megtekinthető.

 


Közéleti beszédíró kurzus 2009.

2009-ben újból közéleti beszédíró kurzust szervez a Magyar Íróakadémia ( www.iroakademia.hu ).
Aczél Petra ismét az oktatói csapat tagja lesz. Előadásának címe: Szóval győzni.
A hatásos, meggyőző szöveg szerkezete: Aczél Petra előadásában bemutatja, miként tanulható a meggyőző beszéd tudománya, milyen technikák szükségesek a jó beszéd megírásához. Cél, hogy a résztvevők széles körben alkalmazható tudást nyerjenek a beszédek megírásához, illetve előadásához.
Ismerteti a kommunikációs helyzet tényezőit és ezekkel összhangban a beszéd szerkezetét, elsősorban a beszélő szándékain, illetve hallgatóság befogadási szokásain keresztül, funkcionálisan és rendszerszerűen.
Kitér az egyes beszédrészek stratégiai tervezésének szempontjaira, a hatékonysághoz szükséges elemekre. Tárgyalja a meggyőzés eszközeit a beszédben, figyelemmel a manipuláció és meggyőzés elkülönítésére. Összefoglalja az álláspont bizonyításának módjait és eljárásait. Minden beszédrészhez példák és gyakorlatok sora áll rendelkezésre.


 

 A blogokról

Aczél Petra a Katolikus Rádió Életre-való magazinjának 2008. november 27-én elhangzott adásában a blogok világát mutatta be a hallgatóknak.
A médiaszereplés menüpont alatt meghallgatható a beszélgetés.


ECREA Konferencia, Barcelona 2008.

Aczél Petra 2008. november 28-án tartott előadást az ECREA (European Communication Research and Education) nemzetközi konferenciáján, mely Barcelonában került megrendezésre.
Az előadás címe: Speech of Lie. Confession, Uncertainty and Change
Rhetorical speeches are of genres that simulate shared knowledge. Rhetoric based upon the recurrence of types (regarded as definitions and interpretations of similar situations, or as – Schütz puts it –outcomes of our ‘stock of knowledge’) is a verbal and behavioural device capable of reducing uncertainty. Nevertheless, when a rhetorical act is a confession of a lie of a dominant communicative agent of socio-political and public sphere (e.g. Prime Minister), the avowal, making the hidden and shared knowledge explicit, future events are not predictable any more, uncertainty is born through the genre of confession.
 Szakmai vita a retorika szemléletváltásáról

A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának kommunikációtudományi munkabizottsága 2008. szeptember 29-én 15 órakor rendezte mûhelyvitáját az EKF Kommunikáció Tanszékén.
A vitaindító elõadást dr. Aczél Petra egyetemi docens tartotta Posztmodern avagy új retorika címmel.
Az előadás a retorika újabb elméleti megközelítéseit tárta fel a társadalmi, a hatalmi kommunikáció,
a meggyőzés, illetve a közéletiség és a stratégiai tervezés értelmezésének területén. A tanárnő új elemzési
szempontok, így a retorika mint közélettudomány, illetve a dialógus-retorika segítségével cáfolta rá a tudományterület sokszor egysíkú értelmezésére és mutatott rá annak mai vetületére. Az előadást szakmai megbeszélés követte, melyen részt vett többek között Eöry Vilma, a Nyelvészeti Tanszék tanárnője, valamint Dr.Szentesi Zsolt irodalmi tanszékvezető tanár is. Aczél Petra témája egyben a tanárnő habilitációs szakmai
munkájának keretét képezi. 


10. Kossuth-szónokverseny

2008. november 7-8. között került megrendezésre a 10. Kossuth-szónokverseny.
A rendezvény első napján előre megírt beszédeket mondtak a versenyzők, „A családban marad - a jövőnk?" címmel.
A második napon a zsűri által megadott témákban rögtönzött beszédek hangzottak el.
A rendezvénynek az ELTE díszterme adott otthont.
A zsűri elnöke Grétsy László főiskolai tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének ügyvezető elnöke volt.
A zsűrit Balázs Géza egyetemi tanár, ELTE BTK, Dobos Krisztina főiskolai tanár, Horváth Zsuzsa, az OKI tudományos főmunkatársa, Aczél Petra egyetemi docens, PPKE BTK, Koltói Ádám főiskolai docens alkották.
A verseny főszervezője Adamikné dr. Jászó Anna volt.